Put od proizvoda do brenda (Kako lansirati proizvod na tržište)

Lansiranje proizvoda na tržište je uzbudljiv, ali složen proces koji zahteva pažljivo planiranje i strateški pristup. U nastavku ćemo vam predstaviti osnovne korake koji će pomoći da vaš proizvod postane prepoznatljiv brend. Bez obzira da li ste tehnološki entuzijasta, profesionalac ili neko ko traži sledeću veliku stvar koja menja svet, ovde ćete se upoznati sa ključnim tačkama za lansiranje proizvoda, a za dublje razumevanje i praktične veštine, pozivamo vas da se pridružite našem edukativnom programu Marketing i brend menadžment.

1. Istraživanje tržišta

Prvi korak je temeljno istraživanje tržišta. Razumevanje ciljane publike, njihovih potreba i želja, kao i analiza konkurencije, ključni su za postavljanje temelja vašeg brenda. Postavite sebi pitanja: Ko je moj idealni kupac? Koji problemi moj proizvod rešava? Kako se moj proizvod razlikuje od konkurencije?

U prvoj fazi istraživanja tržišta za lansiranje novog proizvoda, neke od najčešćih istraživačkih tehnika uključuju:

Desk Research: Prikupljanje postojećih podataka i informacija iz sekundarnih izvora kao što su izveštaji o tržištu, publikacije u industriji, državni statistički podaci i veb-sajtovi konkurenata.

Ankete: Sprovođenje anketa, bilo onlajn, telefonom ili lično, radi prikupljanja kvantitativnih podataka o preferencijama potrošača, ponašanju pri kupovini, očekivanjima od proizvoda ili doživljaju brenda.

Fokus grupe: Organizovanje diskusija u malim grupama sa potrošačima kako bi se istražili stavovi, mišljenja i percepcije u vezi sa pitanjima koja nas interesuju.

Dubinski intervjui: Obavljanje intervjua jedan na jedan sa pojedincima sa ciljnog tržišta kako bi se dublje ušlo u specifične teme, otkrila motivacija i prikupili detaljni kvalitativni uvidi.

Posmatranje: Direktno posmatranje ponašanja potrošača u relevantnim okruženjima (npr. maloprodajne prodavnice, onlajn platforme ili posmatranje potrošača u nekom drugom okruženju) da bi se razumelo kako potrošači ostvaruju interakciju sa sličnim proizvodima, donose odluke ili reaguju na marketinške podsticaje.

Analiza trendova: Analiziranje trenutnih tržišnih trendova, tehnološkog napretka, regulatornih promena i preferencija potrošača kako bi se predviđale mogućnosti u budućnosti.

Analiza konkurencije: Proučavanje tržišta podrazumeva i mapiranje konkurencije. Analiza stanja na tržištu, proizvoda konkurenata, strategija određivanja cena, kanala distribucije, marketinških taktika i povratnih informacija kupaca kako bi se identifikovali nedostaci i konkurentske prednosti.

2. Razvoj proizvoda

Uspešan razvoj proizvoda zahteva holistički pristup, kroz čitav niz koraka: malopre-spomenuto  istraživanje tržišta, inoviranje, razmatranje korisničkog iskustva, kontrolu kvaliteta, upravljanje troškovima, proveru održivosti, usklađenost sa propisima, skalabilnost, marketing i kontinuirani proces unapređivanja.

3. Diferencijacija proizvoda

U svetu koji se stalno razvija i menja, biti drugačiji više nije luksuz, već moranje.

Jedan od ključnih faktora uspeha, a istovremeno i jedan od najvećih izazova je odgovor na pitanje ’Šta vaš proizvod ili uslugu razlikuje od drugih? Ili ’Zbog čega potrošač, u moru izbora, treba da odabere baš vaš proizvod?’

Kreiranje tzv. UVP-a (Unique value proposition) ili stvaranje jedinstvene vrednosne ponude koja izdvaja proizvod od konkurencije i odgovara na specifične potrebe tržišta može se postići kroz inovaciju, kroz posebno korisničko iskustvo, kroz kvalitet i pouzdanost, cenovnu politiku ili pak sve važniju, održivost i odgovorno poslovanje.

4. Pozicioniranje, brendiranje i marketing strategija

Pozicioniranje vašeg proizvoda na tržištu znači jasno definisanje gde mesta gde se on nalazi u odnosu na konkurenciju ili još konkretnije, smeštanje u mentalni i emotivni prostor vašeg potrošača.  

  • Za početak, potrebno je jasno artikulisati viziju i misiju brenda - krajnji cilj i njegovo odredište,  ali i način na koji imate nameru to da postignete. To je način da brend ali i svi napori koje ulažete imaju jasan pravac i svrhu.
  • Osnovne vrednosti i ponašanja brenda: Utvrdite osnovne vrednosti za koje se brend zalaže i obezbedite da rezonuju sa ciljnom publikom.
  • Ličnost brenda: Definišite osobine ličnosti brenda kako biste obezbedili identifikaciju i autentično povezivanje potrošača sa brendom. Ovo je napor koji ulažemo kako bismo se pomerili od proizvoda do brenda.

Ukoliko novi proizvod ima jasno mesto na tržištu, kao i precizno definisan UVP koji smo spominjali (jedinstvenu vrednosnu propoziciju za potrošača), ostaje nam još da se pobrinemo za to da proizvod dobije svoje ime, kao i identitet. Brendiranje uključuje kreiranje imena, logotipa, slogana i vizuelnog identiteta koji će ostaviti jak utisak na potrošače i koji će postati značajan deo njihovog života.

  • Ime i Vizuelni identitet brenda: Kreiranje imena koje je pamtljivo, jasno i koje adekvatno komunicira njegove osobine i vrednosti. Zatim sledi razvijanje snažnog vizuelnog identiteta koji odražava brend.
  • Dizajn logotipa, paleta boja i tipografija, dizajn pakovanja.
  • Kreiranje pozicijskog slogana koje na nedvosmislen način definiše ponudu i obećanje brenda.

Efektivna marketing strategija je ključna za uspešno lansiranje proizvoda. Koristite kombinaciju digitalnih i tradicionalnih marketinških kanala.

Društvene mreže, email marketing, SEO, PPC oglašavanje i influenser marketing mogu značajno povećati vašu vidljivost i privući pažnju ciljne publike.

Marketinška strategija podrazumeva niz koraka:

  • Jasno definisanje kategorije u kojoj ’igramo’ ili odgovor na pitanje ’what is our business’?
  • Naša znanja i uvidi stečeni tokom istraživanja tržišta i u ovoj fazi su od neprocenjive vrednosti.
  • Identifikujte ciljnu publiku: Odredite ko su potencijalni kupci, njihove preferencije, ponašanja i bolne tačke.
  • Analiza konkurencije: Analizirajte konkurente da biste razumeli njihove prednosti, slabosti i strategije pozicioniranja, kao i njihove marketinške napore.
  • Definisanje jasnih i merljivih ciljeva.
  • Uspostavljanje snažnog digitalnog prisustva i odabir pravih marketinških kanala

- Veb sajt i društveni mediji: Razvijte veb lokaciju prilagođenu korisniku i kreirajte privlačne profile društvenih medija za interakciju sa klijentima.

- Marketing sadržaji: Proizvodite visokokvalitetan sadržaj koji obrazuje, zabavlja i informiše ciljnu publiku.

- SEO i SEM: Optimizujte za pretraživače i koristite plaćeno oglašavanje da povećate vidljivost na mreži i povećate saobraćaj.

- Influenseri i mediji: Sarađujte sa influenserima i medijima da biste povećali doseg i kredibilitet.

- Promotivne kampanje: Pokrenite ciljane promotivne kampanje na različitim kanalima da biste podigli svest i povećali početnu prodaju.

5. Angažovanje kupaca i prikupljanje povratnih informacija nakon lansiranja.

- Korisnička podrška: Pružajte odličnu korisničku uslugu da biste brzo odgovorili na sve upite ili probleme.

- Mehanizmi povratnih informacija: Implementirajte mehanizme za prikupljanje povratnih informacija i recenzija kupaca da biste razumeli njihova iskustva i oblasti za poboljšanje.

- Izgradnja zajednice: Podstičite zajednicu oko brenda kroz angažovanje društvenih medija, programe lojalnosti i događaje.

- Analitika i KPI: Pratite ključne indikatore učinka (KPI) kao što su svest o brendu, privlačenje kupaca i stope zadržavanja.

- Prilagođavanje: Budite spremni da prilagodite strategiju brenda zasnovanu na povratnim informacijama tržišta, konkurentskim akcijama i evoluirajućim preferencijama potrošača.

Pridružite se našem programu

Ovo su samo osnovni koraci u procesu lansiranja proizvoda na tržište. Za detaljnije upute, strategije i praktične veštine, pozivamo vas da se prijavite na naš edukativni program Marketing i brend menadžment. Naši stručnjaci će vas voditi kroz svaki korak, pružajući vam znanje i alate potrebne za uspešno kreiranje i plasiranje vašeg brenda.

Prijavite se danas i započnite put ka stvaranju uspešnog brenda!

Nadamo se da će vas ovaj blog inspirisati da napravite prvi korak ka lansiranju vašeg proizvoda.